Vad ska jag plantera i min branta slänt?

HejVi har ca 30*5m lång brant slänt i formen av ett L i läge från öst till syd fyllt med grus, sten & jord jag skulle vilja ha något fint marktäckande som även "armerar" marken helst något som är grönt så länge som möjligt. Vore tacksam om ni kan rekommendera något som passar antal och när jag ska plantera dem.Anneli Townsend

Kommentarer

 • Hej Anneli!

  Tack för din fråga! Slänter kan vara besvärliga att komma till rätta med och viktigt är att man planterar direkt innan ogräset hinner ta över. Du måste se till att växterna haren ordentlig jordmån att kunna etablera sig i, så in det mest är grus och sten i slänten så måste ni även lägga på jord innan ni planterar.

  Eftersom du efterlyser sådant som håller sig grönt så länge som möjligt så är det framförallt barrväxter du har att välja på. Då jag inte vet i vilken växtzon du bor så blir det generella växttips och du måste självkontrollera växternas härdighet innan plantering.

  Barrväxter:
  Kryp-en 'Green carpet'
  Kryp-idegran 'Repandens'
  Himalaya-en 'Blue carpet'
  Dvärg-en 'Repanda'

  Om du även skulle kunna tänka dig lövfällande buskar så kommer här några förslag ytterligare:
  Liten stefanandra 'Crispa'
  Kryp-oxbär (Cotoneaster, olika sorter)
  Låga spireor och Ölandstokar

  Planteringsavstånd är beroende på vilken sort du väljer. Det är kanske snyggt att kombinera två eller flera sorter för mer variation i slänten. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Bor högt i södra Lerum.
  Har tagit bort både oxbär och en korallkornell som vuxit sig alltför stor.
  Nu har vi en rabatt (sluttande i söderläge, med ett staket som skuggar), som vi vill fylla med bl.a. rhododendron i olika färger.
  Skulle vilja kombinera med någon/några andra buskar för lite variation.
  (Längre till vänster i bild finns lagerhägg och häggmispel)
  Tacksam för förslag!
  Hillevi
 • Hej,
  Förslag på buskar som trivs i surjord tillsammans med rododendron är klockbuske olika sorters try och hortensia. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.