växter till svåra platser

Har 3 platser i trädgården jag skulle få tips på vackra perenner, buskar eller lökar att sätta där.

1. Har en ca 30 m häck av häggmispel, som är ganska kal nedtill ( tjocka stammar) och undrar vad man kan plantera under denna häck. Just nu är det bara ogräs som orkar växa där. Häcken går i ost-västlig riktning.

2. Har en stor 35-årig björk, som står planterad på en liten upphöjning ( kanske 40 cm brant), där jag brukar sätta vårlökar , men när lökarna vissnat ned i juni är det jättetrist och tråkigt där, med bara gräs. Vad kan man plantera under björken ( torrt och rätt så mörkt pga björklöven), så man kan få lite färgprydnad efter lökperioden?

3. Längst bak i trädgården finns en smal skogsbrant som vetter mot sydväst, den är kanske 3 m bred, 15 m lång och ganska så brant att klättra uppför. Där finns bara stora tallar och annat sly, samt tyvärr snöbärsbuskar som slår upp skott överallt. Vad kan man plantera för att få något vackert, gärna i färg. Är området för stort att sätta perenner där, eller ska man satsa på andra buskar, som inte far illa av alla snöbärsskotten(som jag brukar försöka gräva bort). Just nu har jag bara lite påskliljor där, men skulle gärna vilja ha något mer fylligt.

Mvh Tom
Tom

Kommentarer

 • Hej!
  Här kommer några förslag på vad du kan prova att plantera. Eftersom björk och häggmispel tar mycket vatten och näring från jorden är det säkert svårt att få det riktigt frodigt under. Tänk på att de behöver lite extra vattning och pyssel när de etablerar sig. Sedan blir de mer självgående. Hoppas något kan passa!

  Jag börjar med Läge nr 2:
  Perenner för skuggigt och torrt läge kan tex vara Brunnäva, flocknäva, daggkåpa, myskmadra, ormöga, sockblomma, bergenia och rosenplister.
  För läge 1 kan många av de ovanstående passa även om det är ett ljusare läge. Troligtvis är detta en plats där det finns ännu lite mer att välja på eftersom det är ljusare. Fler nävor, nepeta, silverarv, revsuga, fänrikshjärta, nejlikrot med flera kan provas.

  När det gäller skogsslänten är nog buskar bäst för att de ska ha en chans. Finns det någon bra plats kan du kanske fylla ut med lite perenner. Man kan prova att plantera tex olik slags Try, rönnspirea, silverbuske, tok eller rosenkvitten. Det brukar vara svårt att få växter att ta sig om det är brant eftersom vatten och näring rinner bort, men om det är okej med jord och ljus så går det säkert bättre och finns mer att välja på.
  Lycka till!

  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.