Vilken typ av syrénhäck?

Vi ska plantera syrénhäck i en 5m ”glugg” i vår nuvarande häck. Men vi är lite osäkra på vad vi har  för typ av syrén? Är det en vanlig bondsyrén? Vad ska vi beställa för plantor från Blomsterlandet? Och hur många krävs för 5m? Samt mottages tips på hur många jordsäckar som behövs köpas.

Kommentarer

 • Hej och tack för ditt inlägg!

  Jag håller för troligt att det är den vanliga bondsyrenen Syringa vulgaris som ni har.
  Om blommorna brukar bli lite ljusare ju längre blomningen lider så känns det som att det måste vara den. På bilden ser blommorna lite mörkare ut, men det kan vara för att de är rätt så knoppiga.
  Jämför gärna bilden som jag länkar till här: bondsyren, häckplantor
  På sidan som öppnas är det barrotade häckplantor som visas, dessa säljs bara online. Man sätter 3 plantor per meter av dem och de bör sättas så snart som möjligt.

  Köper du större exemplar som är odlade i kruka på nätet eller i någon butik så kan man glesa avståndet lite och kanske ha två per meter. Väljer man en ännu större krukodlad så går det att sätta än färre.
  Fördelen med barrotade häckplantor är att de är mycket billigare per planta. Baksidan är att de måste sättas tidig vår och kräver mer vattning och passning i början. Fördelen med att köpa lite större plantor i kruka är att de ju snabbare blir stora eftersom de är äldre men kostar också mer per planta.

  Man behöver kalkylera tiden det tar att få upp plantorna i samma storlek och balansera mot kostnaden helt enkelt.

  Läs gärna den här artikeln för att se mer om skillnaden: kruka/bar rot

  Vänliga hälsningar,


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.