Vilket läge har min rabatt?

Hej!
Jag ska anlägga en liten rabatt vid en tomthörna som omgärdas av en thujahäck på ca 2,5 - 3 m höjd. Om det inte vore för häcken skulle rabatten ligga i väst med gott om sol, men pga häcken faller en skugga över den tilltänkta rabattytan. Under vinter och vårvinter är det helskugga men från maj-juni är det halvskugga. Från vilken årstid ska jag utgå från när jag gör mina växtval? Räknas det som skugga eller halvskugga?

Jag har även tänk mig att det ska finnas ett träd i ytterkanten av rabatten. En trädkrona på drygt 2 m höjd borde få någorlunda med sol även på vårvintern (har använt mig av en räfsa som attrapp för att undersöka detta). Min andra fråga är då vilket träd som skulle passa in här. Trädet får inte bli över 3 m då det rör sig om en väldigt liten stadstomt. Jag har har övervägt plommonträd på pix-stam, kojou no mai, kurilerkörsbär ruby, vipphortensia samt silverpäron. Vilket är mest troligt att fungera? Jag har lerjord och avser att jordförbättra. Växtzonen är 2.

Tack för er hjälp!
Mvh
Sofia
Sofia

Kommentarer

 • Hej Sofia,

  Tack för din fråga, har du möjlighet att skicka en bild så jag får lättare att svara på din fråga.

  Ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren
 • Hej!
  Här kommer några bilder. Dessvärre är de i motljus. Mvh Sofia 

  Sofia
 • Hej! Jag har en bild från förra sommaren som visar hur häcken skuggar från kl 13 fram till solnedgång.

  De andra tre bilderna (där snö förekommer) är tagna nu i mars ca kl 11-12.

  Mvh Sofia 
  Sofia
 • Hej igen Sofia,

  Tack för dina bilder, enligt dem skulle jag nog säga att området räknas som skugga, men växer som tål halvskugga borde också trivas där om du gödslar upp jorden.

  Du kan börja anlägga din rabatt redan i vår, vår och höst är bästa tiden då det fortfarande är rätt fuktigt i marken. Då behöver man dessutom inte passa vattningen lika mycket.

  Du kanske kan hitta inspiration från vårt rabattförslag "Skuggig slänt"( även om du inte har en slänt, men där finns förslag på perenner som tål halvskugga/skugga)
  Hittar du inget där, kan jag ge dig förslag på andra perenner.

  Både Vipphortensia, Silverpäron och Kurilerkörsbär 'Ruby' funkar, sätt dem en bit ifrån häcken så de får maximalt med sol.

  Ha en fin kväll!


  Josefin Lundgren
 • Tack Josefin för ditt svar! Jag tar gärna emot förslag på andra perenner, gärna i kombination med gillenia och höstsilverax.
  🙂 Tack för hjälpen!

  Mvh Sofia
  Sofia
 • Hej Sofia,

  Här kommer några förslag
  Alunrot som finna i många olika härliga färger.
  Bergenia
  Blanknäva
  Blodbräken
  Funkia
  Fjärilsviol

  Hoppas du gillar nån av dem!
  Josefin Lundgren
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.