Vinterträdgård utomhus

Funderar på en blandhäck. Där en del ska bara vintergrön för att framför ska vara en utomhusträdgårdsplats med utomhusmöbler året om mm. Bor på landet och vill att det ska smälta in i landskapet. Platsen-ljuset är vandrande men mest skugga, ej torrt. Har idag vanlig jord men har funderat på Rhpdrodendro, zon 5 (vet att jag behöver gräva ur och lägga i torvjord), det är iBohuslän men på denna sidan av trädgården blir det kallt så frukt träd för zon 3 har ej klarat mera än ca 4-5 år, träd för zon 4 växer men utvecklas ej optimalt. Vi har sällan snö men om det är kallt är det oftare på barmark. Önskar råd på
-vilken rhpdrodendro som kan platsa?
-hur många planter per meter jag ska plantera?
-hur brett behöver grävningen göras, innåt är det gräsmatta och på andra sidan är det parkering med ingen jord på minst en till två meter.
-önskar även tips på samplanterongsbuskar på två meter och högre, ska ej vara vintergröna, men zon 5 och blomma lite olika, så blomningen växlar av varandra, hela sidan är 15 meter, med mera sol ca 1-2 meter i början och 3 meter i slutet. I slutet önskas lägsta häckväxten för där kommer sedan en rabatt med många pioner (9 st),rabattrosor (4st), klematis kackmanis och klätterros flammentaz samt perenner.
Mvh Maria
Maria sundquist

Kommentarer

  • Hej Maria,
    Tack för din fråga om förslag på rododendron. Det låter på din beskrivning som att du har både en god känsla för platsen och för odling. Den rododendron som är härdigast är parkrododendron 'Catawbiense Grandiflorum' som jag rekommenderar (läs mer om denna via länken nedan). Vackra samplanteringsväxter ihop är olika sorters hortensia, smällspirea och bambu.

    PARKRODODENDRON
    Rhododendron Catawbiense-Gruppen 'Catawbiense Grandiflorum'    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.